miercuri, 4 mai 2016

Expozitia Ion Vlasiu organizata pe data de 6 mai la Muzeul Judetean din Targu Mures

“In natura exista o ordine si o frumusete care se simte chiar si intr-un fragment. Ai grija, fiecare pagina pe care o scrii trebuie sa oglindeasca intregul” – asa spunea Ion Vlasiu, figura de seama a culturii romanesti. A fost sculptor, pictor si scriitor, un om de o amploare artistica deosebita. 

Anul acesta, pe data de 6 mai, cu ocazia comemorarii zilei sale de nastere, la Muzeul Judetean din Targu Mures va fi inaugurata o galerie care ii poarta numele.


Este o ocazie in plus de a admira operele sale. De a ne lasa patrunsi de spiritul sau creator si de a ne bucura din plin de frumusetea mostenirii artistice pe care el ne-a lasat-o.

Ion Vlasiu s-a nascut pe 6 mai 1908 in satul Lechinta din Austro-Ungaria. Pe parcursul celor 89 de ani de viata a daruit culturii romanesti si universale o multime de opere de arta, printre care se numara: sculpturile “Maternitatea” (se afla in ParculFloreasca), “Horia, Closca si Crisan” (aflata la Cluj), monumentul Unirii (la Blaj), monumentul lui Aurel Vlaicu (la Targu Mures). A scris romanul “Am plecat din sat”, publicat in 1930. Romanul “Poveste cu naluci”, publicat in 1941. Jurnalele “In spatiu si timp”. Si multe altele.

A avut o nostalgie a satului ca matca a sufletului traditional. S-a simtit solitar cu el si a incercat, prin operele sale, sa ii asigure supravietuirea in mijlocul dramei omenesti contemporane.

De aceea temele pe care artistul le-a ales au fost din lumea satului si din istorie. Trecerea timpului, parcursul vietii umane, figurile exemplare ale istoriei nationale au fost printre subiectele lui favorite.

Ca o incununare a valorii sale artistice a primit mai multe premii printre care se numara premiul Academiei Romane, premiul Anastase Simu si titlul “Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj”.

A murit in data de 18 decembrie 1997, lasand culturii romanesti o opera complexa, de o mare valoare.

O vizita la un muzeu cum este Muzeul Judetean din Targu Mures poate deveni o experienta memorabila datorita aparatelor audioghid care sunt folosite pe o scara din ce in ce mai larga. Acestea sunt sisteme audio performante capabile sa stocheze ore intregi de informatie utila. Cu ajutorul lor putem calatori instantaneu prin lumi necunoscute si, intr-un timp foarte scurt, experienta noastre este mult imbogatita.

Astfel de modele de audioghiduri gasiti pe site-ul Amro Electronic Grup. Sunt extrem de practice si usor de folosit si asigura o experienta de neuitat celor care le utilizeaza.